11 november 1921  –    Bekantuneeuw  Piccolo  –   11 november 2020

 

“Oeteldonkse mensen staon daor bij elkaar

Van hil klein naor grôôt en ok van honderd jaor

Gin verschil in rang en gin verschil in stand

Één mee z’n allen, gif elkaor ’n hand

Saome in gedachte over hoe zoiets ontstaot

Saome effe wachten op ’t féést dè komme gaot

Unnen Oeteldonksen mens, die heet maor ene wens

Dè rijk bezit te houwe……”

 –  Refrein Kwekfestijnlied “Oeteldonkse Mensen uit 1984- cv De Piccolo – gedeelde 3e plaats    –

Bronnen: documentaire cv de Piccolo 88 jarig bestaan (https://www.carnavalsmuseum.nl/docu-piccolo), www.oetelpedia.nl,

Boek: Unnen hillen tèd niks, veul vok de pliesie en dan …de Oeteldonkse Optochten 1882-2004  – Rob van de Laar

Notulen cv de Piccolo, verhalen van leden en met name de jubileumcommissie 99-jaar Piccolo.

Inleiding


In 1984 bracht Carnavalsvereniging de Piccolo op het Kwekfestijn het nummer “Oeteldonkse Mensen”.  Het eindigde op een gedeelde derde plaats. Het nummer ademt de geest van de Piccolo: het muzikaal en tekstueel gevoel van samen, van verbinding, van ouderwets Oeteldonks ook: niet van hoogdravend maar van ‘féést en doe maor lèkker mee, wor”.  
De Piccolo, Oeteldonks oudste meziekske, bestaat 99 jaar. Een hoog carnavalesk jubileum in jaren 9x 11 jaar immers.  Een bescheidener feest helaas in verband met Covid-19 dan gepland:  geen ouderwetse traditionele Oeteldonkse receptie maar wel de start van een feestjaar. En met deze schriftelijke bijdrage staat de Piccolo daar bij het begin even bij stil. Bij gebrek aan feestelijk meer, het is nu zoals het is….
De Piccolo, een club die enerzijds zo vaak steunpilaar was voor Oeteldonk maar anderzijds ook een echte luis in de pels van de Oeteldonksche Club van 1882. Veel affectie voor Oeteldonk, maar een enorme afkeer van hautain gedoe. Dat houdt je scherp. Ook als meziekske.
De Piccolo….een bonte verenigingsband van Oeteldonkers van heel veel verschillende beroepen, leeftijden, interesses en hobby’s. Met de gezamenlijke hobby de Piccolo als club. Want daarin zijn ze, zoals een zinssnede uit het refrein van het lied uit 1984  “van één met zijn allen, gif elkaor ’n hand.
Het is de club van de militair, de huisman/huisvrouw, een Minister van de OC, de buschauffeur,  de laborant, de jurist, de kapster, de grafisch ontwerper, drukker, de vrachtwagenchauffeur, de conserva-torium afgestudeerde muzikant, de productiemedewerker, de ondernemer, de scholier, de leraar,  maar ook de Officemanager van de Nationale Taptoe. En nog heel veel meer. 

Een club van de Bosschenaar, maar ook de Limburger, de Gelderlander, de Hollander en de Utrechter. Van de 12 jarige tot de 83 jarige. Van aspirant-lid tot 64 jaar lid. Het maakt allemaal niet uit, want in al die varianten is het de liefde voor Oeteldonk die opspeelt. Het is een club vol verbinding en van geen verschil in rang of stand. Met als grote kern wel “heul veul Oeteldonkse jungskes en mèskes, geboren en getogen in ut durp”.
De Piccolo viert. Nu stillekes, en hopelijk volgend jaar met een knallend eeuwfeest in ons prachtige Oeteldonk. 9 x 11 jaar nu als een (helaas) te stil carnavalesk jubileum op 11 november 2020. 100 jaar op 11-11-2021 met hopelijk meer cachet. We vieren dan onder  èn met vele “Oeteldonkse Mensen”.  Zoals dat prachtige lied uit 1984 de kern van de Oeteldonkse Piccolobeleving van ons carnaval verwoordt.

Een kleine historische inkijk.


De Piccolo is ontstaan uit de Bossche toneelvereniging Rosier Faassen. Zij werd op 11 november 1921 opgericht. Dat was net in de jaren van na de Eerste Wereldoorlog; en net één jaar voorafgaande aan het 40 jarig bestaan van de Oeteldonksche Club van 1882.  De oprichters waren Oeteldonkers die reeds carnaval vierden. In een tijd dat carnaval vieren door velen als niet gewenst werd gezien. Noch vanuit de gemeente noch vanuit de kerkelijke overheid. Machtsblokken bij uitstek van/in die tijd. Bij de oprichters komen namen van bekende Bosschenaren naar voren: Janus van Vugt bijvoorbeeld (marktkoopman in Textiel), later ook raadslid en wethouder, Toby Brancarts maar ook Driekske Bezet. Bij de oprichters van het eerste uur ook de 2 broers van Pijnenburg. Zij waren van Joodse origine en overleden tijdens de holocaust van de Tweede Wereldoorlog………  Verdriet is niet alleen maar van het toneelspel en de lach is niet enkel en alleen van het carnaval…..  Ook niet bij de Piccolo.

Plaats van oprichting


De oprichting van de club vond plaats na een repetitie van de toneelvereniging. Op vrijdag 11 november 1921 dus. Op de hoek van de Hinthamerstraat/in den Boerenmouw in een café (ter hoogte van het huidige restaurant ff Swanjee). Waar een viertal amateurtoneelspelers tijdens een kaartje leggen op het idee kwam om samen in verenigingsverband carnaval te vieren.  Het was de eerste club van de jaren ’20 van Oeteldonk. In die jaren ’20 ontstonden 3 clubs, die alle 3 (gelukkig) nog bestaan. Naast de Piccolo, de Vrolijke Jongens van april 1924 en de De Kikvorschen van november 1927, welke laatste club een paar jaar later in 1930 tot hofkapel is benoemd door Prins Amadeiro de XVIe, wanneer ze in Oeteldonk de Prins begeleiden.  Alle drie carnavaleske Oeteldonkse gezelschappen om te koesteren!

Meziekske en repetities

De Piccolo maakte al snel muziek en betaalde daarvoor zijn muzikanten. Hiervoor werd het hele jaar door leden met betaling van contributie gespaard. Door dit contributiesysteem konden ook muzikanten worden ingehuurd. Dat gebeurde niet alleen bij de Piccolo trouwens. In die tijd was het betalen van muziek een gebruik dat je bij meer clubs zag. Tot in de jaren ‘60/70 van de 20e eeuw. Ook de traditie van het geld betalen aan musicerende leden per carnavalsdag. Naar gelang hun bijdrage aan de muziek het gehele carnaval of gedeelten daarvan. Dit gebruik van inhuren is pas in de jaren ’70 bij de meeste verenigingen afgeschaft. Ook bij de Piccolo.

In de beginjaren was repeteren thuis bij een van de leden normaal. Besparing van kosten maar ook het gebrek van mogelijkheden om in een zaal te repeteren destijds waren redenen. Op een gegeven moment is dat veranderd waardoor de Piccolo zeker sinds jaren ’60 verschillende repetitielokalen/stamcafés had:  Jo Bosch aan de Boschdijkstraat, Bellevue aan de Zuid-Willemsvaart, de Keulse Kar in de Hinthamerstraat, het niet meer bestaande Brabantbad aan de  Van Grobbendoncklaan, het niet meer bestaande café “Schaap met de 5 poten” op de hoek van de Hinthamerstraat/Schilderstraat, muziekcafé Lohengrin in de Zuiderpassage, Schutterswelvaren in Orthen (evenmin niet meer bestaand; nu een pannenkoekenrestaurant) en sinds een paar jaar café Lalalaa in de Ridderstraat.

2020

 de Grôôte GEWACHTMARAFWETTURKOMTSJOO

De Grôôte GEWACHTMARAFWETTUR-KOMTSJOO.

Op de maandagmiddag van het carnaval, in het Wapen van Oeteldonk ( eerste verdieping van het Theater aan de Parade), organiseert de Piccolo, in samenwerking met het Hoftheater der Amadeiro’s, de Grôôte GEWACHTMARAFWETTURKOMTSJOO. Wat je daar ziet, hoort en meemaakt is, zoals de naam al doet vermoeden, altijd maar afwachten maar in ieder geval druk bezocht, gezellig, soms grappig, soms verassend en muzikaal. Met de vernieuwing van het Theater zal dit de komende drie jaar niet of anders plaatsvinden.

1985

 De dames van CV de Piccolo met de Can Can.

KWEKFESTIJN

De Piccolo doet elk jaar mee aan het Kwèkfestijn waar we mooie momenten hebben beleeft. Regelmatig was de Piccolo in de finale van het Kwekfestijn te vinden en hebben we twee keer, in 1999 en 2003, de tweede plaats gewonnen met respectievelijk “Niks te klaoge” en “Mun Zonneschijn´. We stonden gelukkig vaak in de finale (1983 1984 1985 1992 1993 1994 1995 1996 1998 1999 2000 2003 2004 2005 2006). De laatste jaren heeft Vincent, een van de jongere leden, het op zich genomen om het Kwekfestijnnummer te componeren en arrangeren terwijl Emiel er iedere keer weer in slaagt een pakkende tekst te schrijven. Het lijkt erop dat we de stijgende lijn weer te pakken hebben.

2019

 CV de Piccolo tijdens het kwekfestijn met Grôte Schat

DE PICCOLO

Kortom wij zijn de Piccolo. Levend en levendig. En maken, gedurende het seizoen, muziek en plezier waar we kunnen en willen. En als je ons eens wilt zien of horen, houdt dan ons Facebook en Instagram even in de gaten, of nog beter, volg ons, vindt het leuk, dan krijg je ook nog een berichtje als we ergens naar toe gaan.
Sedert carnaval 2020 heeft de Piccolo een eigen instagramaccount, dat wordt bijgehouden door het jongste lid, Matthijs.

OC1882t
MvvZ